hackupc2018

Una app basada en Blockchain guanya el repte d'Opentrends a la Hack UPC

Article

HealthChain, un sistema app-system que agilitza l'adquisició de fàrmacs online

Dream it. Hack it. Ship it. Amb aquest encoratjador claim començava la Hack UPC 2018, la cinquena edició de la hackaton d'estudiants que ha acollit 700 participants entre els quals havien estudiants d'universitats de tot el món. Un any més, des d’Opentrends, vam tornar a comprometre'ns amb el talent tecnològic i vam ser partner de l'esdeveniment.

Durant els tres dies de la hackathon, els participants van desenvolupar projectes tecnològics, amb tota mena de materials tecnològics i espais per treballar. El gran nivell dels participants es va demostrar amb l'àmplia varietat de llenguatges de programació i frameworks en els diferents projectes. A més l'elecció dels reptes es decidia en funció de voler aprendre abans de demostrar el domini d'un llenguatge de programació.

hackupc2018

A més, els hackers van tenir l'oportunitat d'estar en contacte amb empreses tecnològiques i rebre recomanacions tècniques, a més de formar-se en workshops i xerrades tecnològiques. Des d’Opentrends vam presentar el workshop Build your first Google Assistant, on el nostre Android màster, va explicar pas a pas com construir un assistent de veu amb Google Assistant.

Una idea per canviar el món

Opentrends va desafiar als participants a crear la millor solució eHealth amb tecnologia lliure. Els serveis d'atenció mèdica basats en eHealth redueixen despeses, augmenten la qualitat de vida i creen experiències d'usuari. Aquests sistemes es poden aplicar a una gran varietat de camps, des de l'atenció a pacients, fins a la supervisió de malalties cròniques i el control de l'estat físic i nutrició. Així, vam proposar una temàtica lliure per no condicionar als hackers. El repte va tenir una bona acollida, amb més de 10 equips inscrits.

Validar medicaments amb Blockchain

De tots els projectes que es van presentar al repte, valoràvem que es basaran la en intel·ligència artificial. Ens agradava la idea d'un chatbot, com van proposar alguns equips que van participar, encara que no ens vam tancar a altres propostes que aportessin valor diferencial. Un altre criteri, és que fos capaç de generar comportaments a partir d'exemples, també conegut com machine learning. I el més important, que fos un projecte amb visió de negoci escalable.

El millor equip va ser HealthChain, un sistema app-system basat en tecnologia Blockchain per simplificar el procediment de compra online de medicaments sense necessitat de prescripció mèdica.

 

Video

La plataforma permet aprovar l'ús de qualsevol medicament comprat a Internet. Després de realitzar la compra en línia, l'usuari escaneja el medicament amb tecnologia NFC (similar al contactless que tenim a les targetes de crèdit) i mitjançant Ethereum, una plataforma basada en un model Blockchain, contrasta si el medicament que ha comprat és fiable. En resum, HealthChain permet:

- Realitzar comandes online de medicaments de manera segura

- Seguir de la comanda i lliurament

- Comprar a e-commerce de tot el món

- Validar qualsevol medicament

La plataforma no només optimitza el temps de compra, sinó que també permet obtenir medicaments de manera molt més ràpida i eficient. A part de ser convenient per a pacients també ho és per al sector farmacèutic i governs ja que evita possibles falsificacions.